Olej do blatów kuchennych.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Pojemność | 0,5 l |
Właściwości
• Odżywia i impregnuje powierzchnie drewniane chroniąc je przed działaniem wody.
• Nie pozostawia plam.
• Odporny na wysokie temperatury. Łatwy w pielęgnacji. Może być czyszczony przy użyciu detergentów.
• Pozwala zachować kontakt z drewnem.
Wydajność:
(1 warstwa): 1l ok. 12m²
Czas schnięcia:
DOTYKOWO SUCHY 3h
SCHNIĘCIE Między warstwami: 12h
Całość: 24h
Narzędzia:
Płaski pędzel, szmatka
Czyszczenie narzędz:
Ciepła woda + mydło
Przygotowanie
Drewno powinno być surowe, czyste i suche.
• Drewno surowe: Przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym i odpylić.
• Drewno pokryte warstwą lakieru lub farby: Usunąć warstwy farby/lakieru za
pomocą żrodka do usuwania powłok V33 . Przeszlifować, aż do odsłonięcia surowego drewna i odpylić.
• Drewno pokryte woskiem: Usunąć warstwy wosku, wyszlifować do surowego drewna i odpylić.
Nakładanie:
Przed użyciem dobrze wstrząsnąć. Idealne warunki nakładania od 12 do 25°C.
1. Nakładając pierwszą warstwę, drewno obficie nasączyć olejem za pomocą pędzla. Po 30 minutach nadmiar oleju zetrzeć czystą, suchą szmatką
2. Pozostawić do wyschnięcia na 12h, a następnie nałożyć drugą warstwę. Po 30 minutach nadmiar zetrzeć czystą, suchą szmatką.
3. Pozostawić do wyschnięcia na 24h.
Pielęgnacja:
Delikatnie przeszlifować papierem ściernym i odpylić. Nałożyć olej czystą, suchą szmatką i pozostawić do wyschnięcia na 24h.
Rady:
Po nałożeniu oleju przez 3 tygodnie należy unikać kontaktu powierzchni z wodą.
• Nakładanie na drewno porowate (buk, świerk, itp.): Aby przekonać się czy drewno jest porowate, rozlać na powierzchnię odrobinę wody. Jeśli krople wody szybko wnikną w drewno zalecamy nałoŜenie trzeciej warstwy Oleju w taki sam sposób, jak nakładano drugą powłokę.
• W przypadku miejscowej renowacji, należy nałożyć olej czystą, suchą szmatki.
• Ostateczny efekt wykończenia zależy od gatunku drewna. Przed rozpoczęciem prac zalecamy naniesienie oleju na niewielką powierzchnię w celu wykonania próby
* Kontakt z żywnością: Produkt jest dopuszczony do kontaktu z żywnością zgodnie z normą europejską ENV 1186 część 1,2 i 3 (maksymalnie 2 godziny w przypadku żywności tłustej i kwaśnej).